Blog categories
Zoek in de blog

Pittige plantjes

Posted on10 Months ago
Pittige plantjes

Eén van de leuke kanten aan het concept van onze plantbare kaarten is ze te laten kiemen en opgroeien tot mooie planten. Is dit eenvoudig? Ja, en ook wel nee. Je moet hier toch wel de nodig aandacht aan besteden. We hebben dit al kort beschreven in onze plantinstructies, maar hier geven we graag nog wat extra uitleg bij een concreet voorbeeld.

Vooraleer het papier te 'planten' is het heel belangrijk dat het papier goed doorweekt is. Aangezien bij de chili pepper versie de zaden vrij groot zijn, hebben we het groeipapier een dagje laten weken in een badje. Zo zijn we zeker dat het vocht in contact komt met de zaden en de eerste stappen van het kiemproces kunnen beginnen.

LDaarna leggen we het doorweekte papier - het mag zo vochtig zijn als een natte vod - op een laagje teelaarde. Vervolgens dekken we het papier af met een laagje teelaarde. Dit laagje mag ongeveer een halve centimeter dik zijn. Bevochtig dit deklaagje zeker nog eens goed en zet het op een warme plek.

Nu rest je er maar 2 dingen: iedere dag de aarde goed bevochtigen én veel geduld uitoefenen. Chili peppers hebben tijd nodig omte beginnen kiemen. Volhouden dus!

Noot: bij andere zaadmixen gaat dit wel sneller (vb vlinder-bijenmix binnen de week).

Alles wat je aandacht geeft, groeit

En jawel, na enkele weken wordt je geduld eindelijk beloond. De eerste kiemen komen boven piepen en lachen je toe :-)

Nu blijven volhouden en dit jonge leven dagelijks blijven besproeien met water. De jonge kiemen zijn kwetsbaar en hebben warmte en water nodig.  Probeer wel te vermijden dat de zon er gans de dag op schijnt: een te felle zon zou de fragiele kiemen kunnen verschroeien.

Dit is een leuke en spannende periode: iedere dag komen er nieuwe kiemen boven en groeien ze uit tot jonge plantjes.

Als de kiemen uitgegroeid zijn tot jonge plantjes van een 10-tal cm, is het tijd om ze te verpotten. Haal ieder plantje heel voorzichtig uit de teelaarde. Let hierbij op dat de wortelhaartjes - die mini-worteltjes onderaan het plantje - er niet afgescheurd worden. Zij zorgen er namelijk voor dat de nodige voedingsstoffen opgenomen worden en zo naar de plant overgepompt worden. Laat desnoods een kluitje aarde aan de wortels hangen.

Je kan nu kiezen de plantjes elk apart in een potje zetten of buiten in de volle grond. Maak met je wijsvinger een gaatje in de grond en laat het plantje er zachtjes in zakken tot de wortels volledig in het gat verdwenen zijn. Druk de aarde rond het steeltje zahtjes aan en geef het plantje direct wat water.

Wij kozen er voor om ze binnen te houden en ze op de vensterbank verder te laten ontwikkelen. Hier op de foto zie je plantjes die 2 maand oud zijn.

Jouw ontwerp op dit pittige papier? Of liever zelf aan de slag?

Check hier de verschillende mogelijkheden

Deze kiemtesten werden binnenskamers uitgevoerd tussen februari en mei 2023 op basis van het 100g papier met chili peppers zaadmix.

Verwante producten

Menu

Settings

Toon meer producten
No produts were found.

Maak gratis een account aan om verlanglijstjes te gebruiken.

Sign in